Papin perehdytys
Perehdytys on tietyn ajan kestävä, suunnitelmallisesti toteutettu ja ohjattu prosessi, jossa työuraansa aloittava pappi:
- tutustuu työhönsä, työympäristöönsä ja työyhteisöönsä,
- pääsee perille siinä vallitsevista työskentelytavoista ja –kulttuurista,
- luo perustaa oman ammatti-identiteettinsä ja ammattitaitonsa kehittämiselle
- harjaantuu pohtimaan työstä nousevia kysymyksiä.
- saa opastusta ja tukea kirkollisten toimitusten suorittamiseen ja niistä nousevien teologisten ja käytännöllisten kysymysten pohdintaan.
Perehdyttämisen tavoitteena ovat uuden työntekijän pappisidentiteetin vahvistaminen ja edellytysten luominen papin virassa tarvittavan ammattitaidon jatkuvalle kehittämiselle.
Perehdytysprosessi rakennetaan ottaen huomioon perehdytettävän aikaisempi kokemus. Lähtökohtana on, että vihitty pappi perehtyy pappisviran perustehtäviin eli jumalanpalveluksen, sakramenttien ja kirkollisten toimitusten hoitamiseen sekä paikallisseurakunnan toimintaan.
Perehdyttäminen on sekä perehdyttäjälle että perehdytettävälle virkatehtävä. Perehdyttämisestä aiheutuvat kulut ovat työnantajan korvattavia. Espoon hiippakunnassa perehdyttäjän edellytetään osallistuvan Kutsuttuna kirkon työhön -valmennuksen pappien koulutuspäivään sekä juhlamessuun.
Perehdyttämisprosessin aikana voidaan tutustua paikallisiin hengellisiin perinteisiin sekä pohtia syvällisiä hengellisiä kysymyksiä. Perehdyttäminen ei kuitenkaan ole hengellistä ohjausta, vaan se keskittyy työhön opastamiseen ja siitä nousevien kysymysten käsittelyyn.
Perehdyttämisen toteuttaminen
Perehdyttäminen aloitetaan laatimaalla perehdyttämissuunnitelma. Perehdyttämiseen varataan aikaa puolesta vuodesta vuoteen. Säännöllisiä tapaamisia on syytä olla kuukausittain. Perehdyttämisen rungon muodostavat perehdyttäjän ja perehtyjän keskustelut sekä tutustuminen työympäristöön ja työn eri osa-alueisiin. Perehtyjän on hyvä pitää oppimispäiväkirjaa oppimisestaan ja kehittymisestään kirkon työntekijänä.
Perehdyttämisen lopuksi perehdyttäjä ja perehtyjä käyvät päätöskeskustelun. Keskustelua varten perehtyjä laatii lyhyen raportin, jossa hän pohtii ammatillisia valmiuksiaan ja kokemuksiaan papin työssä. Keskustelussa käydään lävitse perehdyttämissuunnitelmassa nimetyt osa-alueet, arvioidaan perehdyttämisen toteutumista sekä pohditaan pappisuraan ja kouluttautumiseen liittyviä kysymyksiä. Keskustelun lopuksi allekirjoitetaan todistus perehdyttämisestä. Todistus ja raportti toimitetaan hiippakuntadekaanille pastoraalitutkinnon henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatimisvaiheessa.
Erityistehtäviin vihityn papin perehdyttäminen
Erityistehtäviin vihityn papin perehdyttämisestä hänen varsinaiseen työhönsä (esim. opetustyöhön) vastaa hänen työyhteisönsä esimies. Sen lisäksi hänet tulee myös perehdyttää pappisviran perustaviin tehtäviin. Tältä osin perehdyttäminen toteutetaan yhteistyössä tarkoituksenmukaisimman paikallisseurakunnan kanssa, ja siitä sovitaan perehtyjän, kyseisen seurakunnan kirkkoherran ja tuomiokapitulin kesken. Muiden kuin seurakuntatyöhön vihittyjen pappien perehdyttämisessä papin työhön käytetään edellä esitettyjä ohjeita soveltuvin osin.