Jaetut eväät -tapahtuma kokosi Helsinkiin viikonloppuna 29.-31.3.2019 noin 800 jumalanpalveluksesta kiinnostunutta ihmistä eri puolilta Suomea.
Yksi tapahtuman pääpuhujista oli John McGinley Holy Trinity Leicesteristä, Englannista. Hänen teemansa oli vapaaehtoisuuden kulttuuri seurakunnassa. Holy Trinity Leicesterin seurakuntaan kuuluu n. 600 (aktiivia) jäsentä, heistä 150 on lapsia. Alueella asuu tuhansia ihmisiä.
”Kirkko on silta luomakunnan ja Jumalan välillä. Ainoa vain, että kirkolle on käynyt kuin rikkoutumattomalle sillalle Hondurasin hurrikaanissa: silta on paikallaan, mutta joen uoma vaihtoi paikkaa. Muutoksen hurrikaani on puhaltanut läpi maailman. Kirkko ei enää toimi siltana ihmisten ja Jumalan välillä, jos se toimii niin kuin aina ennenkin.”
Miten kirkko voi kasvaa? ”Täytyy saada kaikki mukaan”, sanoo McGinley.
Holy Tirinty Leicesterin toiminnan periaatteet:
- Jäsenten identiteetin tukeminen
Kasteen perusteella jokainen on saanut kutsun. Kasteessa Pyhä Henki täyttää ihmisen, ja ihminen jättää Pyhän Hengen jalanjälkiä kulkiessaan, eläessään. Jumalan armona jakaminen on kuin veden roiskuttamista. Kaste on kutsu yleiseen pappeuteen, ja kirkon tehtävä on tukea jäseniä kutsumuksessaan. Kristilliseen kirkkoon kuuluu yhteys ja moninaisuus. Lahjat ovat monet, Jeesus on yksi.
Tule – seuraa – mene rohkeasti!
2. Seurakunnan kulttuurin erilaiset tavat
- Kontrolloiva kulttuuri
Kontrolloivassa kulttuurissa vain ammattilaiset saavat tehdä työtä, muut voivat auttaa. Vähän sotkua ja vähän henkilökohtaista kehitystä, kristittynä kasvua.
- Salliva kulttuuri
Sallivassa kulttuurissa kaikilla on lupa tehdä ja toteuttaa. Tukea ja rakenteita ei kuitenkaan ole, joten vain vahvat uskaltavat toimia. Vähän sotkua, mutta vain ekstrovertit ja itseensä luottavat kasvavat kristittyinä.
- Voimauttava kulttuuri
Voimauttavassa kulttuurissa kaikilla on mahdollisuus toimia. Heitä tuetaan ja kannustetaan, annetaan yrittää – ja epäonnistuakin. Aika lailla sotkua, mutta paljon uusia opetuslapsia ja kirkon uudistumista.
3. Yleisen pappeuden tukeminen
Ei anneta vain tehtäviä, vaan myös vastuuta. Leicesterissä jokainen seurakunnan jäsen kuuluu johonkin vastuuryhmään, missionaariseen soluun – tai perustaa uuden, oman kutsumuksensa mukaan. Ryhmien tavoitteena on tukea kristittynä kasvua, keskinäistä yhteyttä ja toteuttaa missioita.
Kristittyjen tehtävä on tehdä ja toteuttaa, työntekijöiden tehtävä on luoda sille rakenteet ja tukea seurakuntalaisia. Kouluttaa, kehittää, valmentaa. Seurakunnan visio on kaikkien visio, ei vain työntekijäorganisaation strategia. Työntekijöiden aika ei kulu toiminnan järjestämiseen ja erilaisten ”uusien juttujen” keksimiseen ja tuottamiseen, vaan seurakuntalaisten tukemiseen ja valmentamiseen.
”Jos epäonnistumme ihmisten varustamisessa, kohtelemme Jumalan kansaa lapsina, jotka eivät koskaan ole, eivätkä koskaan tule kasvamaan kristittyinä.”